Çekirgelerdeki Artış Tarım Arazilerine Ciddi Zararlar Veriyor
Çekirge sayısının artması başta Arguvan olmak üzere diğer ilçelerdeki çiftçileri de tedirgin ediyor Arguvan’ın yıllardır av sahasının açık olması ava kapatılması için yapılan başvuruların ısrarla geri çevrilmesi, keklik ve diğer yaban hayvanların sayılarının hızla azalması çekirge sayılarının artmasında ki en büyük etken.
Başta Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği olmak üzere Arguvanlılar hep birlikte ısrarla açılan ve Arguvan ekolojisini tahrip eden av sahaları için büyük bir mücadele örneği sergiliyor hatta İlçe Tarım Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü hazırladıkları raporlarda av sahalarının kapanması gerektiğini belirtmesine rağmen manidar bir şekilde sahalar ava açılmaya devam ediyor.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Müdürlüğü çekirgelere karşı 28 Nisandan itibaren ilaçlama çalışması yaptıklarını belirtti.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi “Çalışmalar ilçelerimizde ve bağlı mahallelerinde devam ediyor. Bu ilçelerimiz; Pütürge (Yediyol, Aktarla, Bölükkaya, Çığırlı, Gündeger, Tatlıcak, Pazarcık, Ormaniçi, Karşıyaka, Tepehan), Kale (Uzunhüseyin, Karahüseyin, Bent, Erdemli, Kıyıcak, Salkımlı, Düztarla, Çanakçı, Darıpınarı, Kumluyazı, Abuşuşağı), Arguvan (Güngören, Göçeruşagı, Gökağaç, Çobandere, Koyuncu, Yenisu, Kuruttaş, Armutlu, Eymir, Kızık, Çakmak, Yoncalı, Alhanuşagı), Battalgazi (Hatunsuyu, Alişar, Hasırcılar ve Erenli), Doğanyol (Koldere, Çolak, Akkent), Arapgir (Kayakesen), Yeşilyurt (Sütlüce, Çarmuzu, Topraktepe, Dilek, Yaka)’dur. Mahalle ve bu mahallelere ait mera ve yaylalarda da çekirge mücadelesi yapılıyor” dedi.
Selvi, “2015 yılı itibarı ile Mart ayında İl ve İlçe Müdürlüklerimizden teknik elemanlar belirlenerek, komisyonlar oluşturulmuş ve mücadelede görevli teknik elemanlar için olur alınarak gerekli çalışmalara başlanmıştır. Nisan ayında arazide çalışma yapılarak çekirge çıkışlarının görüldüğü alanlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz teknik elemanları ve köylüler tarafından tespit edilmiştir. Bakanlığımız tarafından finanse edilen ilaçlamalar, çekirge çıkışlarının görüldüğü garsiyat alanlarında İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanları nezaretinde devam etmektedir. Şu ana kadar ilçelerimizde toplamda 300 litre ilaç kullanılarak, 7 bin 500 dekarlık alanda kimyasal ilaçlama yapılmıştır” dedi.
Fakat Arguvan’da herhangi bir çalışma olmadı ve olmayacak çünkü ihaleyi alan firma Kale ilçesinde yoğun çekirge olduğu gerekçesiyle Arguvan’da çalışma yapılamayacağını isteyenlerin ilaçları alıp kendi imkanlarıyla ilaçlama yapabileceklerini belirtti.
arguvanmedya.com